Rolada drobiowa z łososiem

Skład:

  • Pierś z kurczaka 2 szt.
  • Łosoś- filet 100 g
  • Koperek świeży 4 gałązki
  • Mozarella 60 g
  • Pieprz cytrynowy
  • Sól, pieprz
  • Białe wino wytrawne 50 ml
  • Ser topiony 1 szt.
  • Śmietana kremówka 250 ml
  • Pieprz zielony 1 łyżeczka


Wykonanie:

Piersi z kurczaka przeciąć wzdłuż na pół. Następnie każdą (średniej grubości około 1 cm) rozklepać cienko tłuczkiem przez folię. Przyprawić solą i pieprzem. Na środek każdej rozklepanej piersi ułożyć plaster surowego łososia. Rybę przyprawić pieprzem cytrynowym. Na łososia ułożyć gałązkę koperku oraz potartą mozarellę. Całość zwinąć w roladę. Grilować na patelni gilowej z obu stron na złoty kolor. Pod koniec przykryć patelnię i pozostawić na kilka minut, żeby roladki „doszły” w środku. W międzyczasie przygotować sos z sera, białego wina półwytrawnego, śmietany oraz pieprzu. Tzn. w śmietanie rozpuścić ser, dodać pieprz cytrynowy, wino i pieprz zielony. Dla lepszego smaku można dodać parę kropel soku z cytryny. Całość gotować tak długo aż sos odparuje i samoczynnie się zagęści. Podawać do roladek.


wrzos_sp_120

 

Sponsorem audycji jest Karczma-Browar WRZOS w Ustroniu, 

oferująca dania kuchni regionalnej i nie tylko.


Jak mało kto, mistrz Rączka poradzi - gotując i piekąc, barwnie rozprawiać o tym, co jest miłe dla podniebienia i żołądka.