Zupa z węgorza

fot. z archiwum Piotra Pagieły

Dziś znów zupa rybna, bo jak wiadomo wariacji na ten temat może być wiele. Wraz z Panią Anną Raszką ze Skoczowa przygotujemy zupę rybną z wegorza z grzankami. Potrawa bardzo smaczna, choć niestety nie tania, bo jak wiadomo ceny węgorza sięgają 100 złotych za kilogram, ale czasem warto zaszaleć.

Potrzebujemy:

  • sprawionego węgorza
  • marchew
  • pietruszkę
  • seler
  • masło
  • gałkę muszkatołową
  • sól
  • pieprz
  • kardamon
  • bułkę

Przepis jest bardzo prosty:

Gotujemy bulion rybny z dodatkiem połowy warzyw, drugą połowę pokrojoną w drobną kostkę smażymy na maśle. Odcedzamy wywar, dodajemy przesmażone warzywa, doprawiamy gałką, kardamonem, solą i pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy, by smaki sie połączyły. Na maśle smażymy grzanki z bułki. I to wszystko. A efekt... niesamowity. Polecam.

PS. Zamiast wegorza można wykorzystać np. karpia. Będzie taniej.

PEPE



To audycja o rybach, ale nie tylko. Będzie także o ciekawych miejscach na południu naszego województwa, które warto odwiedzić, nie zabraknie zaproszeń na ważne, z punktu widzenia lokalnych społeczności wydarzenia, czasami pojawią się także przepisy na pyszne dania z ryb.

Krótko mówiąc... Ryby mają głos.