Radio Katowice
Radio Katowice / Rączka Godo i Gotuje
Barbórkowe przepisy
04.12.2013
10:45:00

Golonko w piwie i warzywach

Skład:

  • Golonka tylna - 4 szt.
  • Woda - 5 l
  • Cebula - 4 szt.
  • Liść laurowy, ziele angielskie - kilka sztuk
  • Sól - 3 łyżki
  • Pieprz
  • Marchewka - 4 szt.
  • Pietruszka - 4 szt.
  • Seler - 0,5 szt.
  • Czosnek - 8 ząbków
  • Piwo - 1 l

Wykonanie:

Wodę zagotować z solą, liściem i zielem angielskim. Następnie dodać pokrojone warzywa, cebulę. Pogotować. Następnie dodać jak lekko wystygnie czosnek. Do pekli wrzucić golonka i peklować kilka dni. Po wyjęciu z wody osączyć i włożyć do piekarnika posypując startymi warzywami. Piec około 4 godzin, polewając piwem.

 

Mini tarty ze smażonymi truskawkami dla Barbary

Skład:

  • Mąka pszenna - 25 dag
  • Masło - 25 dag
  • Mąka ziemniaczana - 10 dag
  • Cukier puder - 10 dag
  • Cukier wanilinowy - 1 szt.
  • Truskawki mrożone - 0,5 kg
  • Cukier - 0,5 szklanki
  • Masło - 10 dag
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka

Wykonanie:

Mąkę pszenną wymieszać z masłem, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i mąką ziemniaczaną. Zagnieść. Masą wyłożyć dokładnie foremki na tarty. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. W międzyczasie truskawki przesmażyć na maśle z cukrem. Smażyć około 10 minut. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą. Zagotować. Masę lekko wystudzić. Nałożyć na tarty. Całość udekorować bitą śmietaną.



wrzos_sp_120

 

Sponsorem audycji jest Karczma-Browar WRZOS w Ustroniu, 

oferująca dania kuchni regionalnej i nie tylko.



Radio Katowice / Audycje / Rączka Godo i Gotuje
Rączka Godo i Gotuje
 
 
 
 

Jak mało kto, mistrz Rączka poradzi - gotując i piekąc, barwnie rozprawiać o tym, co jest miłe dla podniebienia i żołądka.

Zobacz także Rączka Godo i Gotuje

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA