„O Łucyjach, betlejkach i Herodach. Obrzędy i zwyczaje okresu zimowego w Tychach i okolicy” to tytuł wystawy, którą od dziś można oglądać w Muzeum Miejskim w Tychach.
Będzie to wydarzenie wyjątkowe, bowiem w klimat zbliżających się świąt Bożego Narodzenia wprowadzi nie tylko sama wystawa, ale także otwierający ją… przedwigilijny kurs gotowania.
Tym razem, zamiast zwyczajowego wernisażu, mieszkańcom Tychów i okolic muzeum proponuje Spotkanie z Tradycją – „Siemieniotka, makówki, moczka, czyli Przedwigilijny kurs gotowania”.
Podczas spotkania Sonia Botor i Lidia Gielniewska z Katowic-Podlesia oraz członkinie Zespołu Obrzędowo-Śpiewaczego Jankowiczanie z Jankowic opowiedzą, jak przygotowuje się śląskie potrawy wigilijne w ich domach. Będzie to również okazja do spróbowania siemieniotki, moczki i makówek.
Osoby zainteresowane wzięciem udziału w spotkaniu proszone są o przyniesienie spisanych przepisów na wigilijne potrawy przyrządzane w domach.
Początek muzealnego gotowania już dziś o godz. 15:00 w siedzibie muzeum przy placu Wolności 1. Wstęp jest wolny.
Autor: Jadwiga Woźnikowska