Śledzie w sosie słodko-kwaśnym
Składniki:
Wykonanie:
Cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone w drobną zapałkę marchewkę i pietruszkę. Smażymy przez ok. 10 minut, by warzywa zmiękły. Zalewamy pomidorami z puszki, octem winnym i ketchupem. Doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem i solą. Gotujemy przez 10-12 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Śledzie zalewamy wystudzonym sosem. Wstaw do lodówki na conajmniej 2 godziny, by smaki się przegryzły.
Sponsorem audycji jest Karczma-Browar WRZOS w Ustroniu,
oferująca dania kuchni regionalnej i nie tylko.
Jak mało kto, mistrz Rączka poradzi - gotując i piekąc, barwnie rozprawiać o tym, co jest miłe dla podniebienia i żołądka.