Sum z nutką ostrości

fot. z archiwum Piotra Pagieły

Sum europejski należy do ryb, które rosną do bardzo dużych rozmiarów i są bardzo atrakcyjne, szczególnie dla wędkarzy. Złowienie wielkiego suma na wędkę, to wielkie emocje i jednocześnie ogromny wysiłek. W moich kulinarnych wędrówkach trafiłem do Dębowca, by wraz Paniami Jadwigą Greń i Ireną Szkutek przygotować "suma z nutką ostrości". Ta potrawa znalazła się na konkursie organizowanym przez Lokalna Grupę Rybacką "Żabi Kraj" w Skoczowie.

Potrzebujemy:

  • suma europejskiego ok. 3-4 kilogramów
  • 2 cytryny
  • octu winnego z białego wina
  • 2 ząbków czosnku
  • kilku ostrych papryczek
  • 2 pęczków pietruszki
  • oliwy z oliwek
  • odrobiny mąki
  • pieprzu i soli morskiej

Przygotowanie jest bardzo proste:

Suma sprawiamy i nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin (ostatecznie może być godzina), po czym pieczemy w rozgrzanym piekarniku. Z pozostałych składników przygotowujemy sos, którym polewamy rybę w czasie pieczenia. I to by było na tyle. Podajemy z surówką, najlepiej z kiszonej kapusty.

Uwaga!!! Potrawa jest naprawdę bardzo ostra, o czym przekonałem się osobiście.

Wasz PePe



To audycja o rybach, ale nie tylko. Będzie także o ciekawych miejscach na południu naszego województwa, które warto odwiedzić, nie zabraknie zaproszeń na ważne, z punktu widzenia lokalnych społeczności wydarzenia, czasami pojawią się także przepisy na pyszne dania z ryb.

Krótko mówiąc... Ryby mają głos.