Radio Katowice
Radio Katowice / Przepis na rybę i nie tylko
Jesiotr w pistacjach
23.01.2016
08:40:00

fot. z archiwum Piotra Pagieły

To jedna z najbardziej tajemniczych ryb w naszych wodach. Kiedyś występowała powszechnie w naszych rzekach, jednak presja rybacka oraz pogorszenie jakości naszych wód spowodowało, że jesiotra w rzekach trudno znaleźć. Na szczęście nasi rybacy postanowili, że ryba ta będzie hodowana w stawach. I tak się stało. Dziś smakiem jesiotra można cieszyć się w zasadzie do woli. Zapraszamy na jesiotra z orzeszkami.

Składniki:

  • 2 filety z jesiotra
  • 6 łyżek drobno posiekanych pistacji (można zmielić drobniej namaszynce)
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 2 cebulki szalotki, drobno posiekane
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 0,5 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 6 łyżek oliwy extra virgine
  • sól
  • pieprz

Posiekane pistacje lekko zrumienić na patelni. Wymieszać z bułką tartą, cebulką, czosnkiem, skórką z cytryny, pietruszką i oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Filet opłukać, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na desce do krojenia skórką do dołu. Filet pokroić na około niewielkie porcje. Wierzch obłożyć pistacjowym chrustem, dociskając go do ryby. Ułożyć je na blaszce do pieczenia wysmarowanej oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 10 minut, następnie włączyć funkcję grilla i piec rybę przez kolejne 2 minuty lub nieco dłużej, aż wierzch będzie ładnie zrumieniony.




Radio Katowice / Audycje / Przepis na rybę i nie tylko
Przepis na rybę i nie tylko
 
 
 
 

W grudniu i styczniu zachęcać będziemy do jedzenia ryb i owoców morza. Wraz z gośćmi mówić będziemy o wartościach odżywczych ryb i owoców morza, o tym, jak rozpoznać czy są one świeże i bez obaw można je spożywać. Będą przepisy na potrawy z ryb i owoców morza. Zaczynamy od potraw z karpia, ale nie zabraknie także muszli św. Jakuba czy muli. Zaprasza Piotr Pagieła.

Zobacz także Przepis na rybę i nie tylko

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA