Radio Katowice
Radio Katowice / Rączka Godo i Gotuje
Filowane placki
08.01.2014
10:45:00

Skład:

  • Ziemniaki 1 kg
  • Mąka pszenna 2-3 łyżki
  • Jajo 1szt.
  • Sól, pieprz
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 1 ząbek
  • Mięso wieprzowe mielone 60 dag
  • Majeranek 1 łyżeczka
  • Oregano 0,5 łyżeczki
  • Cebula 0,5 szt.
  • Czosnek 2 ząbki

Wykonanie:

Ziemniaki potrzeć na tarce na najdrobniejszym oczku. Następnie dodać posiekaną w kosteczkę 1 cebulę, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, jajo i mąkę. Całość dokładnie zamieszać, w przypadku gdyby ciasto ziemniaczane było za rzadkie, można dodać mąki. Mięso mielone wymieszać z oregano, majerankiem, czosnkiem, cebulą oraz solą i pieprzem (najlepiej to zrobić na kilka godzin przed smażeniem, wtedy mięso jest smaczniejsze). Na patelnię z nagrzanym olejem wlewać cienko ciasto ziemniaczane, na to układać mięso rozpłaszczone na grubość 1cm i zalewać kolejną warstwą ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym i ogórkami kiszonymi.



wrzos_sp_120

 

Sponsorem audycji jest Karczma-Browar WRZOS w Ustroniu, 

oferująca dania kuchni regionalnej i nie tylko.

 



Radio Katowice / Audycje / Rączka Godo i Gotuje
Rączka Godo i Gotuje
 
 
 
 

Jak mało kto, mistrz Rączka poradzi - gotując i piekąc, barwnie rozprawiać o tym, co jest miłe dla podniebienia i żołądka.

Zobacz także Rączka Godo i Gotuje

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA