Filowane placki

Skład:

  • Ziemniaki 1 kg
  • Mąka pszenna 2-3 łyżki
  • Jajo 1szt.
  • Sól, pieprz
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 1 ząbek
  • Mięso wieprzowe mielone 60 dag
  • Majeranek 1 łyżeczka
  • Oregano 0,5 łyżeczki
  • Cebula 0,5 szt.
  • Czosnek 2 ząbki

Wykonanie:

Ziemniaki potrzeć na tarce na najdrobniejszym oczku. Następnie dodać posiekaną w kosteczkę 1 cebulę, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, jajo i mąkę. Całość dokładnie zamieszać, w przypadku gdyby ciasto ziemniaczane było za rzadkie, można dodać mąki. Mięso mielone wymieszać z oregano, majerankiem, czosnkiem, cebulą oraz solą i pieprzem (najlepiej to zrobić na kilka godzin przed smażeniem, wtedy mięso jest smaczniejsze). Na patelnię z nagrzanym olejem wlewać cienko ciasto ziemniaczane, na to układać mięso rozpłaszczone na grubość 1cm i zalewać kolejną warstwą ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym i ogórkami kiszonymi.



wrzos_sp_120

 

Sponsorem audycji jest Karczma-Browar WRZOS w Ustroniu, 

oferująca dania kuchni regionalnej i nie tylko.

 


Jak mało kto, mistrz Rączka poradzi - gotując i piekąc, barwnie rozprawiać o tym, co jest miłe dla podniebienia i żołądka.

Rączka Godo i Gotuje