Zimowy śledź

fot. Filip Danielak

Dziś w rybnym cyklu Radia Katowice czas na śledzia. Najpierw odwiedzimy przetwónię ryb "SoNa" w Koziegłówkach, by dowiedzieć się, skąd się bierze śledź i co to takiego pikling czy śledź zielony. Potem wraz Filipem Danielakiem z "Ambasady Śledzia" w Katowicach przygotujemy zimowego śledzia, pachnącego goździkami imbirem i kardamonem.

Potrzebujemy:

  • wymoczone płaty śledziowe ala matjas
  • miód
  • olej rzepakowy
  • sok z buraków
  • goździki
  • kardamon w ziarnach
  • pieprz
  • imbir sproszkowany i jego kłącze
  • kora cynamonu
  • opcjonalnie orzechy włoskie

Przepis w audycji, zapraszam do słuchania.

PEPE



To audycja o rybach, ale nie tylko. Będzie także o ciekawych miejscach na południu naszego województwa, które warto odwiedzić, nie zabraknie zaproszeń na ważne, z punktu widzenia lokalnych społeczności wydarzenia, czasami pojawią się także przepisy na pyszne dania z ryb.

Krótko mówiąc... Ryby mają głos.

Ryby mają głos