Dziś w rybnym cyklu Radia Katowice czeka nas wizyta w profesjonalnej wędzarni. W Koziegłówkach w firmie SoNa sprawdzimy jak powstaje jeden z najbardziej popularnych produktów na naszym rynku czyli wędzona makrela. Pokażemy (jeśli w radiu to możliwe) całą technologię produkcji, od mrożonej ryby, po ciepłe i pachnące, prosto z pieca. Potem wraz z Jerzym Erdmańskim przygotujemy prostą, ale bardzo smaczną sałatkę z makreli wędzonej, ogórków konserwowych, czerwonej cebuli i koperku. Powiemy także jak zrobić "awanturkę z makrelą".
Smacznego!
To audycja o rybach, ale nie tylko. Będzie także o ciekawych miejscach na południu naszego województwa, które warto odwiedzić, nie zabraknie zaproszeń na ważne, z punktu widzenia lokalnych społeczności wydarzenia, czasami pojawią się także przepisy na pyszne dania z ryb.
Krótko mówiąc... Ryby mają głos.