Co kryje się pod pojęciem celiakia, czyli zaburzeniem, na które cierpi coraz więcej osób? Szacuje się, że tylko w Polsce dotknęła ona blisko 400 tysięcy osób, ale jedynie 20 tysięcy ma tego świadomość. Dlaczego tak niewiele? Może to bez znaczenia, czy wiemy o chorobie, czy też nie? Jakie może wywołać powikłania?
O chorobie opowiada konsultant wojewódzki w dziedzinie gastroenterologii, prof. Maciej Gonciarz, ordynator Oddziału Gastroenterologii i Onkologii Przewodu Pokarmowego w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. św. w Barbary w Sosnowcu.
Audycja medyczna przeznaczona dla szerokiego kręgu słuchaczy, dotycząca wszelkich aspektów zdrowia: zdrowego trybu życia, zapobiegania chorobom i leczenia schorzeń. W programie uczestniczą m.in. lekarze specjaliści, psychologowie, specjaliści z zakresu żywienia.