Jeże, jeżyki w Wysypisku

Dziś o pewnym mały sympatycznym stworzonku, które zna każdy z nas. Jeże towarzyszą nam od dzieciństwa w bajkach i książeczkach. Kto nie pamięta jeżyka z filmu „Krecik”? Albo kto nie robił jeżyków z kasztanów?

Zajrzymy dziś także do pewnej szkoły, w której odbył się finał akcji Śniadanie daje moc. A na drugie śniadanie w domu... może jeżykowa gruszka?

PRZEPIS: Materiały: gruszka, dwa goździki, opcjonalnie czarna oliwka lub małe ciemne winogrono, a także nóż, obieraczka, wykałaczki i talerzyk lub podkładka.

Zetnij niewielki plaster z jednego z boków gruszki, tak by można było ją stabilnie położyć. Następnie za pomocą nożyka lub obieraczki do warzyw obierz gruszkę od góry do ok. ⅓ jej wysokości. Powstaje w ten sposób część, którą pokrywać będą igły i część „twarzową”. Wbij goździki, tak by powstały oczy zwierzaka, a ciało pokryj wykałaczkami-igłami. Nosek możesz zrobić nadziewając na ogonek gruszki winogrono lub oliwkę. SMACZNEGO!



Co tydzień, w każdy czwartek spotykamy się na naszym ekologicznym radiowym Wysypisku dźwięków, informacji i porad dotyczących życia w zgodzie z naturą, przyrodą, czystym powietrzem i ochroną środowiska. Nasze ekologicznie zakręcone dziennikarki: Katarzyna Głuch i Iwona Kwaśny razem z ekspertami z różnych dziedzin pokażą, a raczej pozwolą usłyszeć, jak sprawić, by nasze otoczenie było coraz czystsze, ładniejsze, bez niepotrzebnej chemii. Jak zapewniają – nie będą truć. 

Na Facebooku pojawią się zdjęcia prezentujące niektóre z omawianych tematów. Jesteśmy też na stronie internetowej WFOŚiGW w Katowicach.

 


wfosigw_400


Audycja jest dofinansowana z środków

Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej

w Katowicach