Radio Katowice
Radio Katowice / Rączka Godo i Gotuje
Galet z szłapek
26.03.2014
10:45:00

Skład:

  • Nóżki wieprzowe 2 szt.
  • Golonko tylne 1 szt.
  • Marchewka 1 szt.
  • Pietruszka 1 szt.
  • Seler 0,5 szt.
  • Magii do smaku
  • Sól, pieprz
  • Cebula 1 szt.
  • Liść laurowy, ziele angielskie

Wykonanie:

Nóżki i golonka opalić nad ogniem, oczyścić, po czym włożyć do zimnej wody i gotować. Dodać również obrane warzywa (po około 1,5 h gotowania) oraz liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko razem gotować aż mięso będzie odchodziło od kości (ok. 3 h). Następnie odcedzić mięso i warzywa. Warzywa pokroić w kostkę, zaś mięso obrać wraz z skórą od kości i pokroić również w kosteczkę. Przecedzony bulion doprawić magii i pieprzem oraz solą. W miseczkach ułożyć najpierw warzywa, potem pokrojone mięso, po czym zalać rosołem. Włożyć do chłodnego miejsca do stężenia. Podawać z posiekaną cebulą i octem.

Smacznego!


 



Radio Katowice / Audycje / Rączka Godo i Gotuje
Rączka Godo i Gotuje
 
 
 
 

Jak mało kto, mistrz Rączka poradzi - gotując i piekąc, barwnie rozprawiać o tym, co jest miłe dla podniebienia i żołądka.

Zobacz także Rączka Godo i Gotuje

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA