Musaka

Skład (4 porcje):

  • Mięso mielone mieszane 1 kg
  • Ziemniaki 1 kg
  • Pomidory 2 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Marchew 2 szt.
  • Cząber 1 łyżka
  • Kmin rzymski 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz
  • Czosnek 2 ząbki
  • Kefir 400 ml
  • Jaja 2 szt.
  • Mąka pszenna 3-4 łyżki
  • Ser żółty 200 g
  • Olej 50 ml

Wykonanie:

Na patelnię wlać olej, zagrzać. Cebulę posiekać na kostkę i przesmażyć na oleju. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodać potartą marchew. Przesmażyć wszystko razem. Po około 5 minutach dodać mięso, przyprawić go kminem i cząbrem, po czym całość przesmażyć. Ziemniaki należy obrać i pokroić w kostkę wielkości 1,5 cm/1,5 cm. Kiedy mięso będzie gotowe, należy je połączyć z ziemniakami, posiekanym czosnkiem i pomidorami pokrojonymi w kostkę, po czym należy wyłożyć wszystko do naczynia żaroodpornego. Naczynia nie należy przykrywać gdyż potrawa musi odparować. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika (220 stopni) i piec około 40-45 minut (tak długo aż ziemniaki będą miękkie). Do kefiru należy dodać jaja i mąkę pszenną, wymieszać. Kiedy potrawa będzie już gotowa (ziemniaki miękkie),należy ją wyjąć z pieca i zalać po całej powierzchni masą kefirową. Następnie należy z powrotem włożyć musakę do pieca w celu zapieczenia potrawy. Kiedy na potrawie pojawi się rumiana skórka, należy ją wyjąć i posypać potartym serem. Ponownie zapiec.

Podawać na ciepło.

Smacznego! 


 


Jak mało kto, mistrz Rączka poradzi - gotując i piekąc, barwnie rozprawiać o tym, co jest miłe dla podniebienia i żołądka.