Kulki rybne w zalywie octowej

Skład kulek:

  • Karczek 50 dag
  • Filet np. z mintaja 1 kg
  • Śledź a la matias 1 kg
  • Jajo 1 szt.
  • Bułka tarta
  • Mąka ziemniaczana
  • Mąka pszenna
  • Pieprz, sól do smaku
  • Olej

Wykonanie kulek:

Śledzie, karczek i filet z ryby razem zmielić, następnie do masy dodać jajo, przyprawy, mąkę ziemniaczaną i bułkę tartą (żeby zagęścić masę). Następnie formować mokrymi rękami kulki średnicy 1,5-2 cm i panierować w mące pszennej. Smażyć na złoty kolor na oleju.

Skład zalewy octowej:

  • Woda 1 l
  • Cebula 1 szt.
  • Ocet 0,5 szklanki
  • Liść laurowy 2 szt.
  • Pieprz, sól, cukier, magii

Wykonanie:

Wodę zagotować z przyprawami i cebulą posiekaną w krążki, następnie dodać ocet i przyprawić ostatecznie. Odstawić do wystudzenia, po czym wlać do naczynia z kulkami. Do zalewy można dodać karmel, co podnosi walory smakowe.

Smacznego!


 


Jak mało kto, mistrz Rączka poradzi - gotując i piekąc, barwnie rozprawiać o tym, co jest miłe dla podniebienia i żołądka.