Święcelnik wielkanocny

Skład ciasta (20 porcji):

  • Mąka pszenna 1 kg
  • Jaja 4 szt.
  • Drożdże 10 dag
  • Mleko 0,5 l
  • Cukier 10 dag
  • Sól
  • Masło lub margaryna 20 dag

Skład farszu:

  • Kiełbasa surowa podwędzana 80 dag
  • Boczek wędzony 50 dag
  • Baleron 40 dag 
  • Szynka wiejska 40 dag

Przygotowanie:

Najpierw trzeba przygotować zaczyn z lekko podgrzanego (ok. 30stopni C) mleka, drożdży, dwóch łyżek cukru i 2 łyżek mąki, odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem i poczekać, aż drożdże wyrosną. Następnie do 1 kg przesianej mąki dodać roztrzepane 4 jajka, resztę mleka, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, cukier, odrobinę soli i roztopione, ale wystudzone masło. Wyrobić ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od rąk, następnie lekko posypać mąką i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu ok. 20-30 minut, w zależności jak wyrasta! W między czasie przygotować wędliny. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 części Jedną rozwałkować na grubość ok. 1-1,5 cm, na środek wyłożyć przygotowane wędliny i zawinąć w roladę. Tak zwinięte ciasto włożyć do wysmarowanej wcześniej tłuszczem formy, zaś górną powierzchnię ciasta posmarować roztrzepanym jajem. Wkłożyć do nagrzanego piekarnika (220 stopni C) i piec ok. 45 minut.

Podać dobrze wystudzone!

Smacznego!


 


Jak mało kto, mistrz Rączka poradzi - gotując i piekąc, barwnie rozprawiać o tym, co jest miłe dla podniebienia i żołądka.