Skład:
Wykonanie:
Mięso, zarówno wołowe, jak i wieprzowe, pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem. Następnie oprószyć mąką i obsmażyć na smalcu na złoty kolor. Mięso podlać rosołem i dusić do miękkości. Ziemniaki ugotować, po czym pokroić w plastry. Cebulę posiekać i przesmażyć na tłuszczu, dodać mąkę, potem wodę i na bazie tego zrobić sos. Do sosu należy dodać sparzone i pokrojone fasolki szparagowe oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Gdy mięso będzie miękkie należy je wyjąć, zaś naturalny mięsny sos należy pomieszać z wcześniej zrobionym. W naczyniu do zapiekania układać na przemian mięso, ziemniaki, mięso. Na koniec całość zalać sosem i zapiec w piekarniku przez około 20 minut na 200 stopni C. Danie bardzo dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Smacznego!
Sponsorem audycji jest Karczma-Browar WRZOS w Ustroniu,
oferująca dania kuchni regionalnej i nie tylko.
Jak mało kto, mistrz Rączka poradzi - gotując i piekąc, barwnie rozprawiać o tym, co jest miłe dla podniebienia i żołądka.