Radio Katowice
Radio Katowice / Rączka Godo i Gotuje
Garnuszek Górniczy
23.10.2013
10:40:00

Skład:

  • Wołowina bez kości (udziec) 50 dag
  • Wieprzowina bez kości (udziec) 50 dag
  • Ziemniaki 1 kg
  • Fasolka szparagowa 0,5 kg
  • Ogórki kiszone 0,3 kg
  • Rosół 2 szklanki
  • Mąka pszenna
  • Smalec
  • Cebula
  • Sól i pieprz do smaku


Wykonanie:

Mięso, zarówno wołowe, jak i wieprzowe, pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem. Następnie oprószyć mąką i obsmażyć na smalcu na złoty kolor. Mięso podlać rosołem i dusić do miękkości. Ziemniaki ugotować, po czym pokroić w plastry. Cebulę posiekać i przesmażyć na tłuszczu, dodać mąkę, potem wodę i na bazie tego zrobić sos. Do sosu należy dodać sparzone i pokrojone fasolki szparagowe oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Gdy mięso będzie miękkie należy je wyjąć, zaś naturalny mięsny sos należy pomieszać z wcześniej zrobionym. W naczyniu do zapiekania układać na przemian mięso, ziemniaki, mięso. Na koniec całość zalać sosem i zapiec w piekarniku przez około 20 minut na 200 stopni C. Danie bardzo dobrze smakuje z kaszą gryczaną.

Smacznego!


wrzos_sp_120

 

Sponsorem audycji jest Karczma-Browar WRZOS w Ustroniu, 

oferująca dania kuchni regionalnej i nie tylko.

 



Radio Katowice / Audycje / Rączka Godo i Gotuje
Rączka Godo i Gotuje
 
 
 
 

Jak mało kto, mistrz Rączka poradzi - gotując i piekąc, barwnie rozprawiać o tym, co jest miłe dla podniebienia i żołądka.

Zobacz także Rączka Godo i Gotuje

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA