Od dawana wiadomo, że Polska to kraj, w którym królują zupy, a na Śląsku Cieszyskim króluja zupy rybne, szczególnie na wigilijnym stole.
Dziś odwiedzimy Panią Katarzynę Herzyk z Drogomyśla, by wraz z nią ugotować zupę rybną z pulpecikami. Ta potrawa pojawiła się na konkursie na najlepszą potrawę z ryb słodkowodnych, zorganizowanym w grudniu 2012 roku w Skoczowie.
Potrzebujemy:
Na maśle podsmażamy pokrojone drobno warzywa, dodajemy rybę i dusimy kilka minut. Potem wlewamy 1,5 litra wody i wolno gotujemy, dodając przygotowane wcześniej filety z karpia. Po 30 minutach wywar przecedzamy, a filety musimy zemleć. Do ryby dodajemy namoczoną czerstwą bułkę, wbijamy jajko, dodajemy natkę i wyrabiamy na gładką masę. Pulpeciki gotujemy na parze i dodajemy do wywaru. Całość posypujemy jeszcze natką pietruszki. Oczywiście wcześniej przyprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
To audycja o rybach, ale nie tylko. Będzie także o ciekawych miejscach na południu naszego województwa, które warto odwiedzić, nie zabraknie zaproszeń na ważne, z punktu widzenia lokalnych społeczności wydarzenia, czasami pojawią się także przepisy na pyszne dania z ryb.
Krótko mówiąc... Ryby mają głos.