Grillowanie już dawno stało się jedną z ulubionych rozrywek Polaków. Coraz częściej jednak mówi się, że może ono stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Podczas obróbki mięsa i warzyw na ruszcie powstają związki o działaniu rakotwórczym. Ich ilość i toksyczność rośnie wraz z długością i temperaturą podgrzewania żywności. Lepiej więc zachować umiar w grillowaniu i równoważyć przyrządzane w ten sposób potrawy świeżymi warzywami, bogatymi w antyutleniacze, witaminy i minerały. Praktyczne rady podsuwa nasz dzisiejszy gość, Ambasador Kulinarny Polski. Michał Bałazy.
Po 18:15 na antenie Radia Katowice pojawia się dobra publicystyka. Codziennie nasi reporterzy i prezenterzy zmagają się z innymi tematami.
Wachlarz problemów jest bardzo szeroki. Wybieramy takie, o których możemy porozmawiać ze specjalistami, ale także takie, o których możemy usłyszeć od Państwa.