Przepisy wielkanocne

fot. ewawachowicz.pl

Ewa Wachowicz, u progu Wielkiego Tygodnia, dzieli się z nami swoimi kulinarnymi doświadczeniami. 

Podpowiada, co może godnie zastąpić drożdżową babę i jak można podać jajka inaczej niż zwykle.



BABA WIELKANOCNA

|

|

|

|
Składniki:
500 g mąki
350 g cukru
250 g masła
4 jajka
¾ szklanki mleka lub śmietany
3 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Masło utrzeć z 25 dag cukru, dodać żółtka i cukier waniliowy. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać, po czym na przemian z mlekiem (lub śmietaną) dodać do utartych z cukrem żółtek - cały czas mieszając. 

Gdy wszystkie składniki utworzą gładką masę dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto podzielić na dwie połowy i z jednej zrobić masę czekoladową: dosypać kakao i pozostałe 10 dag cukru. 

Formę na babkę (okrągła o pojemności 1 i ½l) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nakładanie ciasta zacząć od kilku łyżek masy "białej", następnie dać kilka łyżek czekoladowej i tak do wyczerpania ciasta - bacząc, by na wierzchu była masa z kakao. Piec ok. 1 i ½ godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

JAJA W SKORUPKACH PODSMAŻANE

|

|

|

|
Składniki:
6 jajek
3 łyżki masła
3 łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku
4 łyżki bułki tartej
sól
pieprz

Jajka ugotować na twardo. By nie pękały, nakłuć skorupki na szerszym końcu. Ostudzić i osuszyć. Ostrym nożem przeciąć na pół. Wydrążyć, nie uszkadzając skorupek. Białka i żółtka drobno posiekać, rozgnieść widelcem. 

Wymieszać z 2 łyżkami miękkiego masła i szczypiorkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Masę jajeczną nałożyć do skorupek, posypać bułką tartą. Resztę masła roztopić na patelni, połówki jajek ułożyć bułką tartą do spodu. 

Przykryć i trzymać na ogniu przez kilka minut. Podawać na ciepło.

ŻUREK


|

|

|

|
Składniki:
4 białe kiełbasy
200 g boczku
1 liść laurowy
ziele angielskie
1 łyżka majeranku
2 ząbki czosnku
3 suszone prawdziwki
½ szklanki kwaśnej śmietany
2 szklanki zakwasu
6 szklanek wody
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
4 jajka na twardo
4 ugotowane ziemniaki
Zakwas:
400 g płatków owsianych
4 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
3½ l ciepłej wody

Paczkę płatków owsianych przesypać do kamionkowego naczynia, dodać kopiatą łyżkę mąki i czosnek, po czym zalać ciepłą wodą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni. Gotowy zakwas przelać do słoików i wstawić do lodówki (może tam stać nawet 3 tygodnie). 

Drobno pokrojony boczek usmażyć na patelni w oliwie - na złoty kolor. Do garnka włożyć białą kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie, posiekany czosnek, suszone grzyby i połowę złocistego boczku. Zalać wodą, dodać roztarty w dłoniach suszony majeranek i trzymać na ogniu ok. 30 minut (biała kiełbasa musi się dobrze ugotować). 

Zakwas przecedzić przez sito. Łyżką odcisnąć płatki, by oddały cały swój smak. Zakwas dodać do garnka, doprawić solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Na samym końcu zaprawić kwaśną śmietaną.