Światowy Dzień Chleba. Światowy Dzień Żywności.

fot. Ryszard Stotko/Radio Katowice

16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności i Walki z Głodem oraz Światowy Dzień Chleba. 

Dzień Żywności został ustanowiony w 1979 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w 35. rocznicę utworzenia tej organizacji. Celem obchodów jest pogłębianie świadomości opinii publicznej dotyczącej globalnych problemów żywnościowych: głodu, niedożywienia i ubóstwa.

Według szacunków tegorocznego laureata Pokojowej Nagrody Nobla, czyli Światowego Programu Żywnościowego, każdego dnia na całym świecie głód cierpi blisko 800 milionów ludzi. Jak mówi prezes Śląskiego Banku Żywności, Jan Szczęśniewski, problem niedożywienia nadal istnieje również w Europie, natomiast zjawisko to coraz częściej dotyka ludzi starszych. 


Jak podkreśla Szczęśniewski, Polska niestety przoduje w europejskich statystykach marnowania żywności.


Zdaniem prezesa Szczęśniewskiego lepsza współpraca samorządu z lokalnymi organizacjami pozarządowymi jest w stanie zmniejszyć skalę tego zjawiska.

Chleb od tysięcy lat jest podstawowym elementem posiłków ludzkości, ale spełnia również ważną funkcję w obrzędach wielu kultur. Światowy Dzień Chleba ustanowiony został przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników.

W Radzionkowie od 20 lat działa Muzeum chleba, szkoły i ciekawostek w którym można, w sposób dosłowny, dotknąć historii Górnego Śląska. Założył je rozbarczanin, Piotr Mankiewicz, który z pasją kolekcjonuje eksponaty, by opowiadać o nich zwiedzającym. 

— U nas nie można się nudzić — mówi pan Piotr.


— To jedyne muzeum w Polsce, gdzie my zadajemy pytania zwiedzającym — dodaje założyciel.


Muzeum Chleba można zwiedzać od poniedziałku do soboty. Szczegóły na stronie internetowej muzeum.

Miłośnicy zdrowego odżywiania z tą samą datą obchodzą również Światowy Dzień Owoców i Warzyw. To międzynarodowa inicjatywa, która ma na celu podniesienie świadomości społecznej na temat znaczenia spożywania owoców i warzyw dla lepszego zdrowia.

Autorzy: Agnieszka Loch, Ryszard Stotko, Józef Wycisk /rs/