Na naszej stronie używamy znaczników internetowych takich jak pliki cookie w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach. W ten sposób technologię tę wykorzystują nasi Zaufani Partnerzy, którzy chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia. Rozumiem
Dziś spotkanie ze słodkościami. Ich zapach przywodzi na myśl czas świąt Bożego Narodzenia, a pieczenie jest w wielu domach całym rytuałem. O czekoladzie, pierniku i strucli posłuchamy dziś w O czym milczy historia.
Wracamy do tematu świątecznych słodkości. O najbardziej lubianym rodzaju słodyczy i największej strucli na świecie. Opowiadają Urszula Pawlik i Agnieszka Strzemińska w Suplemencie do programu O czym milczy historia.
O czym milczy historia
fot. Piotr Grzesiak/Radio Katowice
To audycja, w której fakty historyczne splatają się z kunsztowną opowieścią o czasach i obyczajach. Bohaterem każdej opowieści jest znana postać historyczna lub współcześnie nam żyjąca.
Autorki audycji: dziennikarka Radia Katowice Agnieszka Strzemińska i Urszula Pawlik, tłumacz i krytyk literatury, wyjawiają ciekawostki, pikantne szczegóły, tajemnice pilnie strzeżone przez wieki, fakty i mity, których na próżno szukać w podręcznikach szkolnych.
Na zakończenie każdej opowieści proponują słuchaczom książkę, która opowiada o danej postaci.