Dziś spotkanie ze słodkościami. Ich zapach przywodzi na myśl czas świąt Bożego Narodzenia, a pieczenie jest w wielu domach całym rytuałem. O czekoladzie, pierniku i strucli posłuchamy dziś w O czym milczy historia.
Wracamy do tematu świątecznych słodkości. O najbardziej lubianym rodzaju słodyczy i największej strucli na świecie. Opowiadają Urszula Pawlik i Agnieszka Strzemińska w Suplemencie do programu O czym milczy historia.
To audycja, w której fakty historyczne splatają się z kunsztowną opowieścią o czasach i obyczajach. Bohaterem każdej opowieści jest znana postać historyczna lub współcześnie nam żyjąca.
Autorki audycji: dziennikarka Radia Katowice Agnieszka Strzemińska i Urszula Pawlik, tłumacz i krytyk literatury, wyjawiają ciekawostki, pikantne szczegóły, tajemnice pilnie strzeżone przez wieki, fakty i mity, których na próżno szukać w podręcznikach szkolnych.
Na zakończenie każdej opowieści proponują słuchaczom książkę, która opowiada o danej postaci.
Polecamy też podcast.