30.12.2020
Temat do dyskusji: marnowanie żywności

"Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba podnoszą z ziemi przez uszanowanie dla darów nieba" tęsknił Cyprian Kamil Norwid. Dzisiaj, tak przynajmniej wynika z badań, nikt już nie podnosi z ziemi żadnej kruszyny chleba, co więcej, wszyscy razem wyrzucamy każdego roku 9 milionów ton żywności.
Dane są przerażające tym bardziej, że ponad 60 procent żywności marnuje się w domach. Nie na polu, nie w transporcie, nie w dystrybucji czy handlu, ale właśnie w gospodarstwach domowych.
Dlaczego? Co się zmieniło w naszych zwyczajach, że znaleźliśmy się na piątym miejscu w Europie w mało zaszczytnym rankingu tych, którzy marnują najwięcej jedzenia?
Naszymi gośćmi są dzisiaj: dr Bartłomiej Gabryś (Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach) oraz Mikołaj Rykowski, prezes Fundacji Wolne Miejsce.