31.03.2021
Ekspert radzi: jak zrobić świąteczne wypieki?

Czas pomyśleć o wypiekach na świąteczny stół.
Jak się okazuje wystarczy odrobina chęci i wolnego czasu by każdy mógł sam stworzyć coś smacznego. Jeśli podejmują Państwo wyzwanie samodzielnego przygotowania bochenka, no może foremki chleba, warto skorzystać z przepisów Oli Misiek i Radka Sporysza, ekonomistów z pasją i co ważne doświadczeniem.
Chleb orkiszowy
składniki: 600 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej, 600 ml wody ciepłej, 15 g soli.
Dzień wcześniej wieczorem robimy zaczyn - 120 g maki orkiszowej - 120g wody -12 g zakwasu [jeśli mamy]. Zaczyn zostawiamy na 12 godzin. Następnie wszystkie składniki mieszamy, jeśli nie mamy zakwasu dodajemy 10 g drożdży. Co pół godziny ciasto naciągamy i składamy. Po 2,5 godzinie fermentacji wstępnej wkładamy ciasto do foremki, aby wyrosło w ciepłym miejscu przez 2 godziny. Wkładamy do piekarnika na 45 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem.
Babka Wielkanocna
składniki: 250 g maki tortowej 500, 5 g proszku do pieczenia, 250 g masła, 150 g cukru, 5 jajek, 60 ml mleka, opcjonalnie 2 cytryny, 1 łyżka maku.
Suche składniki ucieramy z masłem, dodajemy jajka jedno po drugim, ubijamy aż się napowietrzy [to znaczy kolor stanie się jaśniejszy], możemy dodać skórkę z cytryn i mak. Pieczemy 30 minut w foremce w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem.