Gotujemy przed świętami. Kompot z suszonych owoców.

fot. Ryszard Stotko/Radio Katowice

Szykujemy się do świąt. Jednym z ważniejszych elementów udanego świętowania są dobre, nawiązujące do tradycji potrawy. My w tym tygodniu pomagamy Państwu zdążyć i proponujemy klasykę w ekspresowym wydaniu! Zapraszają Agnieszka Strzemińska i Jolanta Kleser - pasjonatka gotowania z Pracowni Smaku... Dzisiaj kompot z suszonych owoców.


KOMPOT Z SUSZONYCH OWOCÓW

SKŁADNIKI:
woda 2 l
przyprawy: laska cynamonu, łyżka kardamonu
suszone owoce: po dużej garści morele, figi, daktyle, rodzynki, żurawina, śliwka, ananas itp.
miód do posłodzenia
pomarańcze, opcjonalnie skórka oraz w całości 

WYKONANIE:
Do wody dodaj wszystkie składniki i gotuj na wolnym ogniu ok 1 godziny. Dosłodź na koniec miodem.


Radiowe Wydarzenia