Skład:
Wykonanie:
Gęś natrzeć solą (minimum 24 h wcześniej). Od środka gęś natrzeć solą z czosnkiem i majerankiem. Kaszę gryczaną ugotować najlepiej na wywarze z szyi gęsiej z liściem laurowym i zielem angielskim. Osobno ugotować na miękko podroby z gęsi, również z liściem laurowym i zielem angielskim. Po ugotowaniu na sypko kaszy, połączyć ją z przesmażoną cebulką na sadle gęsim. Nafaszerować gęś i zaszyć. Piec w piekarniku w zamkniętym naczyniu w temperaturze ok. 250 stopni przez około 4 godziny. Podawać z sosem własnym (gęsiną wymieszaną z utartym czosnkiem).
Sponsorem audycji jest Karczma-Browar WRZOS w Ustroniu,
oferująca dania kuchni regionalnej i nie tylko.
Jak mało kto, mistrz Rączka poradzi - gotując i piekąc, barwnie rozprawiać o tym, co jest miłe dla podniebienia i żołądka.