Gulasz z jelenia

Skład:

  • Mięso jelenia (udziec) 1 kg
  • Por 1 szt.
  • Marchewka 1 szt.
  • Seler 0,5 szt.
  • Podgrzybki 25 dag
  • Olej cytrynowy 50 ml
  • Liść laurowy 2 szt.
  • Ziele angielskie 3-4 kulki
  • Sól, pieprz
  • Papryka słodka sypka 1 łyżeczka


Wykonanie:

Mięso 1 dzień wcześniej namoczyć w mleku i pozostawić, aby skruszało. Mięso pokroić w kostkę wielkości ok. 1,5 cm/1,5 cm i wrzucić na gorący olej cytrynowy. Obsmażyć na złoty kolor, dodać liść laurowy i ziele angielskie (15 minut). Warzywa pokroić w paseczki grubości 3 mm (marchewka, seler, por) i wrzucić do obsmażonego mięsa. Dusić razem (ok.15 minut). Kiedy warzywa zmiękną należy dodać grzyby i przykryć, ażeby wszystko przeszło zapachami (ok. 15 minut). Gdyby warzywa puściły za mało wody i gulasz przywierał, należy podlać wszystko szklanką wody. Pod koniec dodać papryki, soli i pieprzu. Podawać najlepiej z ryżem.


wrzos_sp_120

 

Sponsorem audycji jest Karczma-Browar WRZOS w Ustroniu, 

oferująca dania kuchni regionalnej i nie tylko.


Jak mało kto, mistrz Rączka poradzi - gotując i piekąc, barwnie rozprawiać o tym, co jest miłe dla podniebienia i żołądka.