XVI Festiwal Śląskie Smaki w Zabrzu
Galert śląski, bioło polywka, żebroczka, chrzanica, czy gołąbki z dziczyzny - takie dania pojawią się dziś w Zabrzu na Festiwalu "Śląskie smaki".
czytajGalert śląski, bioło polywka, żebroczka, chrzanica, czy gołąbki z dziczyzny - takie dania pojawią się dziś w Zabrzu na Festiwalu "Śląskie smaki".
czytajWielkanoc tuż tuż i jak co roku zastanawiamy się co postawić na stole?
czytajW tym roku wydarzenie jeszcze odbywać się będzie w reżimie pandemicznym, a więc wolontariusze dowiozą paczki ze śniadaniem do chętnych.
czytajPół tysiąca potrzebujących mieszkańców Dąbrowy Górniczej może otrzymać w tym roku śniadanie wielkanocne z dostawą do domu. Wszystko w ramach miejskiej inicjatywy realizowanej z organizacjami pozarządowymi, darczyńcami i wolontariuszami.
czytajZaczynają już o godzinie siódmej, by codziennie przygotować kilkadziesiąt obiadów. Mowa o uczniach z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu, którzy choć sami dopiero uczą się fachu, już postanowili pomóc potrzebującym.
czytajTo dzień kiedy nie liczy się kalorii, tylko zjedzone pączki. Okrągły, polany lukrem, lub posypany cukrem pudrem z ulubionym nadzieniem pączek to smakołyk, którym zajadają się zarówno mali, jak i duzi.
czytajTłusty Czwartek już za dwa dni ale tylko do dziś można zgłaszać swój udział w kolejnej edycji konkursu kulinarnego "Najlepsze Beskidzkie Krepliki".
czytajCo zamiast nieśmiertelnych koreczków i paluszków? Czym zaskoczyć gości?
czytajWyobraź sobie świeżą rybę, wyhodowaną w lokalnych, rodzinnych gospodarstwach rybackich. Rybę, która rosła aż przez trzy lata, odżywiała się naturalnym pokarmem i zbożami. Ta ryba to tradycyjnie hodowany karp, obecny w polskich stawach już od 800 lat. Dlaczego warto sięgać po karpia nie tylko w święta?
czytajCzy mają Państwo ochotę na szybkie i niebanalne danie, np. na obiad? Mamy taką propozycję.
czytajStowarzyszenie Rybackie Żabi Kraj i Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie zorganizowali w Pawłowicach Śląskie Święto Karpia.
czytaj