Radio Katowice
Radio Katowice / Audycje / Przepis na rybę i nie tylko
Przepis na rybę i nie tylko
 Piotr Pagieła
 
 

W grudniu i styczniu zachęcać będziemy do jedzenia ryb i owoców morza. Wraz z gośćmi mówić będziemy o wartościach odżywczych ryb i owoców morza, o tym, jak rozpoznać czy są one świeże i bez obaw można je spożywać. Będą przepisy na potrawy z ryb i owoców morza. Zaczynamy od potraw z karpia, ale nie zabraknie także muszli św. Jakuba czy muli. Zaprasza Piotr Pagieła.

Radio Katowice / Przepis na rybę i nie tylko
Halibut w groszku
30.01.2016
08:40:00

fot. Instytucja Kultury Katowice - Miasto Ogrodów

Halibut jest żarłoczną rybą drapieżną, która poluje na dorsze, plamiaki i inne ryby denne. Zapuszcza się także w wyższe warstwy wody. Halibut atlantycki może osiągać długość 3-4 metrów i ważyć ponad 300 kg. Dziś zajmiemy się filetem z halibuta, który podany zostanie z groszkiem. Smacznego.

Składniki:

  • Duży filet z halibuta
  • 3 łyżki oleju
  • 6 małych cebulek (lub 1 zwykła)
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 szklanki zielonego groszku
  • 1 szklanka wody
  • sól
  • pieprz

Rozgrzać olej na patelni, włożyć do niego oczyszczone cebulki lub pokrojoną zwykłą, rybę i zarumienić z obu stron. Przecisnąć czosnek przez praskę, posypać rybę solą i pieprzem, dookoła niej ułożyć groszek. Wlać wodę. Przykryć pokrywką i podgrzewać ok. 15 minut.



Ostatnie artykuły:   Przepis na rybę i nie tylko

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA