Składniki:
Karpia oczyścić, przemyć pod bieżącą wodą, osuszyć, natrzeć solą, naszpikować kawałeczkami szynki i koreczkami z obranej pietruszki. Bawełnianą serwetkę wysmarować świeżym masłem, zawinąć w nią rybę, obwiązać nitką i ułożyć w rondlu z wrzącym wcześniej przygotowanym rosołem drobiowym. Gotować na silnym ogniu 25 minut z dodatkiem pieprzu i octu. Przygotować sos: do emaliowanego rondelka wlać rum, zapalić zapałką, po 2-3 minutach dodać oliwę i 1 szklankę mocnego rosołu z kury, dodać posiekane ugotowane wcześniej prawdziwki, ósemki cytryny bez nasion, doprowadzić do wrzenia i polać nim wyjętego z serwetki i ułożonego na głębokim półmisku karpia. Podawać z ziemniakami z wody i zieloną sałatą.
W grudniu i styczniu zachęcać będziemy do jedzenia ryb i owoców morza. Wraz z gośćmi mówić będziemy o wartościach odżywczych ryb i owoców morza, o tym, jak rozpoznać czy są one świeże i bez obaw można je spożywać. Będą przepisy na potrawy z ryb i owoców morza. Zaczynamy od potraw z karpia, ale nie zabraknie także muszli św. Jakuba czy muli. Zaprasza Piotr Pagieła.