Stylowy zawrót głowy dziś na góralską nutę i smak. "Cłek kie słysy muzyke,to jaze rośnie" powiada góralska mądrość i te słowa są mottem "Śpiewnika karpackiego", którego promocja odbyła sie wczoraj w Bibliotece Śląskiej.
Karpaty to wyjątkowy obszar kulturowy Europy Środkowej, położony wzdłuż granic 6 państw: Rumunii, Słowacji, Ukrainy, Czech, Wegier i Polski. Pomysłodawcą opracowania pieśni górali karpackich jest Władysław Motyka, góral z dziada pradziada, urzeczony góralską tradycją, a przede wszystkim muzyką. Opublikował już "Śpiewnik górali polskich", a teraz we współpracy z innymi autorami -dokonał wyboru kilkuset pieśni, z kilku tysięcy znanych góralom łuku karpackiego, i opatrzył je komentarzami, o czym m.in. opowie dziś w programie. Natomiast góralski smak przybliżą nam gospodynie z koła gospodyń wiejskich w Kamesznicy, które również zadbały o to, aby spisać oryginalne przepisy kulinarne, zwłaszcza te znane od pokoleń w Kamesznicy, takie jak: "kubuś", "prażuchy", "zupa miętowa", „kwacki”. To tylko niektóre ze specjalności ich kuchni - co wybrały na dziś? Odpowiedź na to pytanie o 10:45.
Przedpołudniowy Program Radia Katowice