Radio Katowice
Radio Katowice / Ryby mają głos
Bigosik
31.01.2014
10:45:00

fot. Katarzyna Bieniek

Bigos, to zdecydowanie dobry pomysł na zimowe chłody. Potrawa rozgrzewa i syci, nawet jeśli jest to bigos z karpia.

Dziś wraz z panią Katarzyną Bieniek, autorką publikacji "Jem ryby" zaproponujemy "Bigosik", a wcześniej o tym, że karp nie zawsze musi być kupowany żywy. Czasem, gdy nie ma takiej możliwości, warto kupić karpia np. pakowanego próżniowo.

Potrzebujemy:

  • 1 kg ryby (filet z karpia)
  • 75 dkg kiszonej kapusty
  • 20 dkg włoszczyzny
  • 1 cebula
  • Mąka
  • Kilka suszonych grzybków
  • 2 dkg masła lub margaryny
  • 20 dkg śmietany
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Sól
  • Pieprz

Jak zrobić?

Rybę sprawić, opłukać, ściągnąć skórę, odfiletować, pokroić na porcje, posolić i posypać pieprzem. Kapustę oraz umyte, obrane i potarte na grubych oczkach warzywa, przyprawy i umyte grzyby, zalać wodą i ugotować. Gdy warzywa będą miękkie, podprawić zasmażką przyrządzoną z masła, zarumienionej cebuli oraz mąki. Dołożyć rybę i dusić ok. 20 minut. Pod koniec dodać śmietanę.




Radio Katowice / Audycje / Ryby mają głos
Ryby mają głos
 
 
 
 

To audycja o rybach, ale nie tylko. Będzie także o ciekawych miejscach na południu naszego województwa, które warto odwiedzić, nie zabraknie zaproszeń na ważne, z punktu widzenia lokalnych społeczności wydarzenia, czasami pojawią się także przepisy na pyszne dania z ryb.

Krótko mówiąc... Ryby mają głos.

Zobacz także Ryby mają głos

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA