Bigos, to zdecydowanie dobry pomysł na zimowe chłody. Potrawa rozgrzewa i syci, nawet jeśli jest to bigos z karpia.
Dziś wraz z panią Katarzyną Bieniek, autorką publikacji "Jem ryby" zaproponujemy "Bigosik", a wcześniej o tym, że karp nie zawsze musi być kupowany żywy. Czasem, gdy nie ma takiej możliwości, warto kupić karpia np. pakowanego próżniowo.
Potrzebujemy:
Jak zrobić?
Rybę sprawić, opłukać, ściągnąć skórę, odfiletować, pokroić na porcje, posolić i posypać pieprzem. Kapustę oraz umyte, obrane i potarte na grubych oczkach warzywa, przyprawy i umyte grzyby, zalać wodą i ugotować. Gdy warzywa będą miękkie, podprawić zasmażką przyrządzoną z masła, zarumienionej cebuli oraz mąki. Dołożyć rybę i dusić ok. 20 minut. Pod koniec dodać śmietanę.
To audycja o rybach, ale nie tylko. Będzie także o ciekawych miejscach na południu naszego województwa, które warto odwiedzić, nie zabraknie zaproszeń na ważne, z punktu widzenia lokalnych społeczności wydarzenia, czasami pojawią się także przepisy na pyszne dania z ryb.
Krótko mówiąc... Ryby mają głos.