Na naszej stronie używamy znaczników internetowych takich jak pliki cookie w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach. W ten sposób technologię tę wykorzystują nasi Zaufani Partnerzy, którzy chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia. Rozumiem
Powiemy o problemie braku wody na świecie, sprawdzimy co nam grozi za wypalanie traw i liści, a także o ptakach, które szykują się już do wiosennych godów na całego. Z południa i zachodu Europy przyleciały do nas miedzy innymi: skowronki, czajki, szpaki, gęsi gęgawe, pliszki górskie i pliszki siwe.
Zaglądamy też do naszego radiowego Beskidzkiego Zielnika. Jak smakuje idealna herbata ziołowa? Jak powstała chata zielarki? Odwiedzamy z kamerą i mikrofonem Muzeum w Wiśle. To trzecia wyprawa po zdrowie. O zielarskich tradycjach i wystawie pełnej zapachów opowiada Małgorzata Kiereś, kierownik Muzeum Beskidzkiego im. Andrzeja Podżorskiego w Wiśle.
Wysypisko
Co tydzień, w każdy czwartek spotykamy się na naszym ekologicznym radiowym Wysypisku dźwięków, informacji i porad dotyczących życia w zgodzie z naturą, przyrodą, czystym powietrzem i ochroną środowiska. Nasze ekologicznie zakręcone dziennikarki: Katarzyna Głuch i Iwona Kwaśny razem z ekspertami z różnych dziedzin pokażą, a raczej pozwolą usłyszeć, jak sprawić, by nasze otoczenie było coraz czystsze, ładniejsze, bez niepotrzebnej chemii. Jak zapewniają – nie będą truć.
Na Facebooku pojawią się zdjęcia prezentujące niektóre z omawianych tematów. Jesteśmy też na stronie internetowej WFOŚiGW w Katowicach.
Audycja jest dofinansowana z środków
Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej