Ze względu na epidemię koronawirusa kupujemy więcej jedzenia niż zazwyczaj.
Według danych Federacji Polskich Banków Żywności, Polacy rocznie marnują 235 kg żywności na osobę. Do wyrzucania jedzenia przyznaje się 42% z nas. 35% robi to kilka razy w miesiącu.
Część produktów w krótkim czasie ląduje w śmietnikach, mówi Monika Stępień ze Stowarzyszenia Wolnej Herbaty.
Jedną z przyczyn marnowania jedzenia w Polsce jest nawyk kupowania ponad miarę. W nadkonsmupcji nie przeszkadzają nawet podwyżki cen żywności. Nie wiemy też jak prawidłowo przechowywać żywność i jak wykorzystywać to, co zostało - dodaje Stępień. Co zrobić, żeby mniej marnować?
Internetową zbiórkę żywności dla bezdomnych i potrzebujących prowadzi Stowarzyszenie Klucz - Stop Społecznym Wykluczeniom z Katowic.
Zbiórka prowadzona jest na rzecz Górnośląskiego Towarzystwa Charytatywnego. Od trzech lat taka zbiórka była prowadzona w okresie świątecznym zwykle stacjonarnie na ul. Stawowej w Katowicach. Jednakże z uwagi na epidemię, konieczna była zmiana jej formuły.
Społecznicy zbierają takie produkty jak: pieczywo, nabiał, wędlina. konserwy, warzywa, owoce czy produkty z długim terminem przydatności jak ryż, makaron, kasza oraz napoje. Ponadto potrzebne są środki higieniczne takie jak: mokre chusteczki antybakteryjne, żele, mydła, środki dezynfekujące, ręczniki papierowe i papier toaletowy oraz środki ochrony osobistej. Każdy, kto chce włączyć się w akcję, może zrobić zakupy w dowolnym sklepie, który oferuje dostawę i jako miejsce dostawy wybrać adres Górnośląskiego Towarzystwa Charytatywnego w Katowicach przy ul. Sienkiewicza 23. Przez całą dobę są tam pracownicy, więc zawsze ktoś może odebrać zamówienie.
Górnośląskie Towarzystwo Charytatywne w Katowicach od 30 lat przygotowuje posiłki dla osób bezdomnych i potrzebujących. Na ten moment, w związku z pandemią koronawirusa, śniadania i obiady wydawane są na wynos. Z pomocy codziennie korzysta około 400 osób.
Autor: J. Opas, M. Dobrowolska/ml/