Szykujemy się do świąt. Jednym z ważniejszych elementów udanego świętowania są dobre, nawiązujące do tradycji potrawy. My w tym tygodniu pomagamy Państwu zdążyć i proponujemy klasykę w ekspresowym wydaniu! Zapraszają Agnieszka Strzemińska i Jolanta Kleser - pasjonatka gotowania z Pracowni Smaku. Tym razem RYBA, a dokładniej łosoś... po szwedzku.
PRZEPIS NA GRAVLAX NA ZIEMI Z PUMPERNIKLA
SKŁADNIKI:
1 duży łosoś (ok 2 kg)
500 g soli morskiej gruboziarnistej
100 g cukru
500 g pieczonego buraka
duży pęczek koperku
50-100 ml wódki
kilka kromek pumpernikla
SOS:
100 ml oliwy
50 ml octu winnego
2 łyżeczki ziarnistej musztardy
garść posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
Oliwę i ocet winny wymieszaj energicznie w miseczce, by dobrze się połączyły. Dodaj musztardę, koperek, połącz. Dopraw do smaku. Wykrój z łososia dwa filety (ze skórą). Na każdy filet nałóż cienką warstwą soli i cukru, na to nałóż starte na grubym oczku buraki i posiekany koperek. Polej wódką, złóż oba filety skórą na zewnątrz, owiń dokładnie folią i włóż do lodówki na co najmniej dwa dni, dociążając butelką wody lub innym ciężkim przedmiotem. Po tym czasie zdejmij marynatę i pokrój w jak najcieńsze plasterki. Pumpernikiel rozkrusz w blenderze na drobną ziemię. Rozsyp małą garść ziemi na talerzu, na ziemię połóż kilka plasterków gravlaxa. Polej sosem i podawaj jako przystawkę.