Radio Katowice
Radio Katowice / Każdemu damy radę - magazyn poradniczy
Ekspert Radzi: Jak wzmacniać naturalną odporność
17.10.2022
17:20:00

fot. Katarzyna Herbuś/Radio Katowice

Czym jest odporność organizmu, co na nią wpływa, jak możemy ją poprawić a czego unikać by jej nie obniżyć - radzi Anna Jęczmionka z gabinetu dietetycznego "Zdrowy Duet" w Katowicach.

Odporność organizmu, to jest jakby jego zdolność do zwalczania infekcji. Taka zdolność jest przydatna zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy mamy wahania temperatur i jest mniej promieni słonecznych. Sprawnie działający układ odpornościowy zwalcza większość wirusów, bakterii i innych patogenów. Nasz układ odpornościowy składa się z wielu narządów. Żeby łatwiej sobie wyobrazić, jak działa, możemy porównać go do armii, w której dowódcą jest grasica i obok, na pierwszej linii frontu, walczą limfocyty i one mają największy kontakt z patogenami. Oprócz tego mamy makrofagi. Są to komórki, które „pożerają” ciała obce a przez to zwalczają różne infekcje. Jeśli ten mechanizm działa sprawnie, to broni nas przed różnymi chorobami, ale pod warunkiem, że odpowiednio o niego dbamy.

Największy wpływ na odporność mają trzy aspekty naszego życia: aktywność fizyczna, dobra dieta i odpoczynek.

Jeśli chodzi o aktywność to powinniśmy trzy razy w tygodniu około 20 minut uprawiać jakoś aktywność fizyczną. Wybierzmy taką, którą najbardziej lubimy, chociażby spacer. Każda aktywność fizyczna będzie działała na plus, najlepiej żeby była na świeżym powietrzu, ale tutaj na Śląsku ciężko o to zdrowe powietrze. Zimą, gdy to powietrze nie jest najlepsze, lepiej poćwiczyć w domu, a jeśli poziom zanieczyszczenia jest niższy, to warto wybrać się na spacer. Spacer jest aktywnością niedocenianą. Dobrze jest lekko się zmęczyć. Nie tak bardzo, że już nie jesteśmy w stanie rozmawiać, ale żeby tętno było lekko podwyższone i żeby utrzymywać lekkie zmęczenie, co najmniej 20-30 minut. To już jest wystarczająca ilość żeby zadbać o regularną aktywność fizyczną.

Dieta powinna być zróżnicowana, tak żeby były w niej produkty różnych grup spożywczych. Z tych, które mogą nam podwyższyć odporność, na pierwszym miejscu są antyoksydanty. One mają działanie przeciwzapalne, czyli powodują zwalczenie wolnych rodników. Wymieniamy tutaj przede wszystkim: witaminę C, beta-karotnen i witaminę E. Jeśli chodzi o źródła tych witamin w naszej diecie, to przede wszystkim owoce i warzywa (witamina C: papryka, pietruszka, porzeczki, cytrusy. Beta-karoten: marchewka). Ważne są też cynk i żelazo. Cynk uczestniczy w produkcji przeciwciał odpornościowych. Żelazo zapobiega niedokrwistości, a ona jest ściśle związana ze zwiększona podatnością na infekcje, więc jeśli wyrównamy jego poziom, mamy dużo mniejsze ryzyko infekcji. Kolejnym produktem są kiszonki. Podczas kiszenia cukry proste ulegają rozkładowi do kwasu mlekowego. On daje idealne warunki do tego żeby się rozwijały korzystne bakterie w jelitach i zapobiega rozwojowi bakterii gnilnych. Tym sposobem kiszonki są źródłem tzw. probiotyków, które bardzo poprawiają odporność. Podczas fermentacji kiszonki wytwarzają też dużo witaminy C. Probiotyki znajdziemy również w fermentowanych produktach mlecznych, jak na przykład jogurt, kefir, maślanka. Kiszonki i fermentowane produkty mleczne zawierają bakterie fermentacji mlekowej, one hamują rozwój patogenów i powodują wzrost korzystnej flory mikrojelitowej. Trzeba pamiętać, że pożyteczna flora bakteryjna jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania nie tylko całego przewodu pokarmowego, ale również całego naszego organizmu. Musimy jeszcze wspomnieć o witaminie D. Teraz, w okresie jesienno-zimowym gdy jest mniej promieni słonecznych, każdy Polak powinien ją sobie suplementować. Z produktów spożywczych nie możemy jej sobie dostarczyć w odpowiednich ilościach. Niewielkie ilości znajdziemy w tłustych rybach morskich, w tranie, ale jest potrzebna ta suplementacja z zewnątrz. Zwróćcie uwagę czy witamina D jest w formie suplementu diety czy w formie leku. Zawsze lepiej wybierać ten preparat w formie leku.

Wśród błędów, jakie najczęściej popełniamy powodując spadek odporności, możemy m.in. wymienić alkohol. On przez to, że szybko przenika do krwi, oddziałuje na układ limfatyczny i przez to „zabija” komórki odpornościowe. Kolejną kwestią jest palenie papierosów, czy sam dym tytoniowy. Tam znajduje się ponad 4 tys. różnych substancji trujących, które też podrażniają nam błony śluzowe i ta odporność wtedy jest dużo niższa.

Ogólnie taki nieregularny tryb życia bardzo negatywnie wpływa na naszą odporność. Musimy pamiętać, że każdy choruje, to jest normalna rzecz, kwestia jak często chorujemy, i jak intensywnie przebiegają te infekcje. Pamiętajmy też, że odporności nie zbudujemy w trzy dni. Trzeba o nią dbać przez cały rok, więc dbajmy o to, odżywiajmy się zdrowo i pamiętajmy o aktywności fizycznej i o śnie.


 


Autorzy: Katarzyna Herbuś, Marlena Barasińska /mf/



Radio Katowice / Audycje / Każdemu damy radę - magazyn poradniczy
Każdemu damy radę - magazyn poradniczy
 
 
 
 


Każdemu damy radę to program, w którym specjaliści z różnych dziedzin podpowiadają, jak rozwiązywać problemy związane z przepisami, pracą, domem i rodziną.

Jakie mamy prawa i jakie obowiązki? Jak dbać o zdrowie i bezpieczeństwo najbliższych? Jak rozsądnie wydawać pieniądze i nie dać się oszukać? Jak dbać o samochód, ogródek i domowe zwierzęta?

Proste i przystępne odpowiedzi na te i inne pytania w Polskim Radiu Katowice.

Można także do nas pisać: damyrade@radio.katowice.pl.

Zobacz także Każdemu damy radę - magazyn poradniczy

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA