Gęś faszerowana kaszą gryczaną

Skład:

  • Gęś owsiana – 1 szt.
  • Kasza gryczana – 2 paczki
  • Podroby z gęsi
  • Cebula – 1 szt.
  • Sól
  • Majeranek
  • Pieprz
  • Czosnek
  • Liśc laurowy
  • Ziele angielskie


Wykonanie:

Gęś natrzeć solą (minimum 24 h wcześniej). Od środka gęś natrzeć solą z czosnkiem i majerankiem. Kaszę gryczaną ugotować najlepiej na wywarze z szyi gęsiej z liściem laurowym i zielem angielskim. Osobno ugotować na miękko podroby z gęsi, również z liściem laurowym i zielem angielskim. Po ugotowaniu na sypko kaszy, połączyć ją z przesmażoną cebulką na sadle gęsim. Nafaszerować gęś i zaszyć. Piec w piekarniku w zamkniętym naczyniu w temperaturze ok. 250 stopni przez około 4 godziny. Podawać z sosem własnym (gęsiną wymieszaną z utartym czosnkiem).


wrzos_sp_120

 

Sponsorem audycji jest Karczma-Browar WRZOS w Ustroniu, 

oferująca dania kuchni regionalnej i nie tylko.


Jak mało kto, mistrz Rączka poradzi - gotując i piekąc, barwnie rozprawiać o tym, co jest miłe dla podniebienia i żołądka.

Rączka Godo i Gotuje