Dziś o zdrowej i zbilansowanej diecie jesienno-zimowej. Wśród propozycji są potrawy z jabłkami, których mamy ostatnio pod dostatkiem, a zainspirował nas Szczyrzyc – wieś w Małopolsce, która w najbliższy piątek organizuje Wieczór Jabłka Szczyrzyckiego, podczas którego będzie można skosztować rozmaitych jabłkowych dań, a będzie ich blisko... 30.
Dziś Agnieszka Strzemińska proponuje trzy zdrowe dania:
Schab z jabłkami
Sposób przygotowania:
Schab umyj, osusz. Natrzyj majerankiem i pieprzem oraz czosnkiem roztartym ze sporą szczyptą soli. Mięso naszpikuj kilkoma goździkami. Przykryj, odstaw w chłodne miejsce na godzinę. Jabłka umyj, przekrój na połówki, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w półplasterki. Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Cząstki jabłek skrop sokiem cytrynowym.Schab ułóż na desce. Ostrym nożem natnij mięso co 3 cm, głęboko, ale nie do końca, tak aby powstał wachlarz. Nacięcia oprósz tymiankiem oraz skórką otartą z cytryny. W nacięcia w mięsie włóż po dwa plastry jabłek. Nadziany schab mocno ściśnij i obwiąż bawełnianą nicią, aby jabłka nie wypadły w trakcie pieczenia. Roladę schabową włóż do foliowego rękawa do pieczenia, ułóż na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Piecz około godziny. Po wyjęciu z piekarnika lekko ostudź, wyjmij z rękawa, usuń nici i pokrój na porcje.
Zupa porowo-jabłkowa
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pory oczyść i pokrój w talarki. Marchew i ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Jabłka obierz i pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny. Tymianek posiekaj. Masło rozgrzej w rondlu, usmaż na nim pory ok. 5 minut. Dodaj marchew, ziemniaki i jabłka, podsmaż kolejne 5 minut. Wlej 1,5 l wody, dodaj tymianek, sól, pieprz i gotuj ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Ostudź i zmiksuj. Do zupy wlej sok jabłkowy i gotuj ok. 10 minut. Śmietanę rozprowadź niewielką ilością gorącej zupy i dodaj do całości w rondlu. Zagotuj i podaj.
Pieczeń po zbójecku
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wątróbkę podsmaż na łyżce oleju. Dopraw wątróbkę solą, pieprzem i majerankiem. Jabłka umyj, obierz i pokrój na duże kawałki (oczywiście bez gniazda nasiennego). Podsmaż jabłka na tłuszczu pozostałym po wątróbce. 1 cebulę obierz i pokrój w piórka, podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Mielone mięso włóż do miski, dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę pozostałą cebulę, jajka, 5 łyżek tartej bułki i przyprawy. Wyrób mięso na gładką masę. Na blacie stołu połóż dwa arkusze folii i posyp ją bułką tartą. Wyłóż na folię połowę mięsa mielonego i rozłóż je na kształt prostokąta. Na środku mięsa ułóż wątróbki. Na wątróbki połóż usmażoną cebulę. Na wierzchu ułóż usmażone jabłka. Wyłóż na jabłka resztę mielonego mięsa i uformuj wszystko na kształt pieczeni. Zawiń mięso w folię i zwiń w "cukierka". Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 60-65 minut. Krój pieczeń na plastry po jej przestudzeniu.
Przedpołudniowy Program Radia Katowice