Radio Katowice
Radio Katowice / Stylowy Zawrót Głowy
Zdrowa dieta jesienno-zimowa
02.12.2014
09:15:00

fot. Ryszard Stotko

Dziś o zdrowej i zbilansowanej diecie jesienno-zimowej. Wśród propozycji są potrawy z jabłkami, których mamy ostatnio pod dostatkiem, a zainspirował nas Szczyrzyc – wieś w Małopolsce, która w najbliższy piątek organizuje Wieczór Jabłka Szczyrzyckiego, podczas którego będzie można skosztować rozmaitych jabłkowych dań, a będzie ich blisko... 30.

Dziś Agnieszka Strzemińska proponuje trzy zdrowe dania:


Schab z jabłkami

  • 1 kg schabu bez kości
  • 50 dag kwaskowatych jabłek
  • 1 cytryna
  • 3 ząbki czosnku
  • goździki
  • majeranek
  • tymianek, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Schab umyj, osusz. Natrzyj majerankiem i pieprzem oraz czosnkiem roztartym ze sporą szczyptą soli. Mięso naszpikuj kilkoma goździkami. Przykryj, odstaw w chłodne miejsce na godzinę. Jabłka umyj, przekrój na połówki, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w półplasterki. Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Cząstki jabłek skrop sokiem cytrynowym.Schab ułóż na desce. Ostrym nożem natnij mięso co 3 cm, głęboko, ale nie do końca, tak aby powstał wachlarz. Nacięcia oprósz tymiankiem oraz skórką otartą z cytryny. W nacięcia w mięsie włóż po dwa plastry jabłek. Nadziany schab mocno ściśnij i obwiąż bawełnianą nicią, aby jabłka nie wypadły w trakcie pieczenia. Roladę schabową włóż do foliowego rękawa do pieczenia, ułóż na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Piecz około godziny. Po wyjęciu z piekarnika lekko ostudź, wyjmij z rękawa, usuń nici i pokrój na porcje.


Zupa porowo-jabłkowa

Składniki:

  • 2 pory
  • 1 łyż. masła
  • marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 2 duże jabłka
  • 1/2 cytryny
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 gałązki tymianku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pory oczyść i pokrój w talarki. Marchew i ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Jabłka obierz i pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny. Tymianek posiekaj. Masło rozgrzej w rondlu, usmaż na nim pory ok. 5 minut. Dodaj marchew, ziemniaki i jabłka, podsmaż kolejne 5 minut. Wlej 1,5 l wody, dodaj tymianek, sól, pieprz i gotuj ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Ostudź i zmiksuj. Do zupy wlej sok jabłkowy i gotuj ok. 10 minut. Śmietanę rozprowadź niewielką ilością gorącej zupy i dodaj do całości w rondlu. Zagotuj i podaj.


Pieczeń po zbójecku

Składniki:

  • 200g kurzej wątróbki
  • 1kg mielonego mięsa /raczej wieprzowina/
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • ok. 6 łżek bułki tartej
  • po 1 łyżeczce mielonego czarnego pieprzu, soli, curry, majeranku  
  • sól, pieprz /do wątróbki/

Sposób przygotowania:

Wątróbkę podsmaż na łyżce oleju. Dopraw wątróbkę solą, pieprzem i majerankiem. Jabłka umyj, obierz i pokrój na duże kawałki (oczywiście bez gniazda nasiennego). Podsmaż jabłka na tłuszczu pozostałym po wątróbce. 1 cebulę obierz i pokrój w piórka, podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Mielone mięso włóż do miski, dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę pozostałą cebulę, jajka, 5 łyżek tartej bułki i przyprawy. Wyrób mięso na gładką masę. Na blacie stołu połóż dwa arkusze folii i posyp ją bułką tartą. Wyłóż na folię połowę mięsa mielonego i rozłóż je na kształt prostokąta. Na środku mięsa ułóż wątróbki. Na wątróbki połóż usmażoną cebulę. Na wierzchu ułóż usmażone jabłka. Wyłóż na jabłka resztę mielonego mięsa i uformuj wszystko na kształt pieczeni. Zawiń mięso w folię i zwiń w "cukierka". Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 60-65 minut. Krój pieczeń na plastry po jej przestudzeniu.


 

 

Pliki do pobrania

Zimowy rozgrzewający obiad i dietetyczny karp



Radio Katowice / Audycje / Stylowy Zawrót Głowy
Stylowy Zawrót Głowy
 
 
 
 

Przedpołudniowy Program Radia Katowice

Zobacz także Stylowy Zawrót Głowy

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA