Skład:
Wykonanie:
Mięso 1 dzień wcześniej namoczyć w mleku i pozostawić, aby skruszało. Mięso pokroić w kostkę wielkości ok. 1,5 cm/1,5 cm i wrzucić na gorący olej cytrynowy. Obsmażyć na złoty kolor, dodać liść laurowy i ziele angielskie (15 minut). Warzywa pokroić w paseczki grubości 3 mm (marchewka, seler, por) i wrzucić do obsmażonego mięsa. Dusić razem (ok.15 minut). Kiedy warzywa zmiękną należy dodać grzyby i przykryć, ażeby wszystko przeszło zapachami (ok. 15 minut). Gdyby warzywa puściły za mało wody i gulasz przywierał, należy podlać wszystko szklanką wody. Pod koniec dodać papryki, soli i pieprzu. Podawać najlepiej z ryżem.
Sponsorem audycji jest Karczma-Browar WRZOS w Ustroniu,
oferująca dania kuchni regionalnej i nie tylko.
Jak mało kto, mistrz Rączka poradzi - gotując i piekąc, barwnie rozprawiać o tym, co jest miłe dla podniebienia i żołądka.