Radio Katowice
Radio Katowice / Rączka Godo i Gotuje
Gulasz z jelenia
20.11.2013
10:40:00

Skład:

  • Mięso jelenia (udziec) 1 kg
  • Por 1 szt.
  • Marchewka 1 szt.
  • Seler 0,5 szt.
  • Podgrzybki 25 dag
  • Olej cytrynowy 50 ml
  • Liść laurowy 2 szt.
  • Ziele angielskie 3-4 kulki
  • Sól, pieprz
  • Papryka słodka sypka 1 łyżeczka


Wykonanie:

Mięso 1 dzień wcześniej namoczyć w mleku i pozostawić, aby skruszało. Mięso pokroić w kostkę wielkości ok. 1,5 cm/1,5 cm i wrzucić na gorący olej cytrynowy. Obsmażyć na złoty kolor, dodać liść laurowy i ziele angielskie (15 minut). Warzywa pokroić w paseczki grubości 3 mm (marchewka, seler, por) i wrzucić do obsmażonego mięsa. Dusić razem (ok.15 minut). Kiedy warzywa zmiękną należy dodać grzyby i przykryć, ażeby wszystko przeszło zapachami (ok. 15 minut). Gdyby warzywa puściły za mało wody i gulasz przywierał, należy podlać wszystko szklanką wody. Pod koniec dodać papryki, soli i pieprzu. Podawać najlepiej z ryżem.


wrzos_sp_120

 

Sponsorem audycji jest Karczma-Browar WRZOS w Ustroniu, 

oferująca dania kuchni regionalnej i nie tylko.



Radio Katowice / Audycje / Rączka Godo i Gotuje
Rączka Godo i Gotuje
 
 
 
 

Jak mało kto, mistrz Rączka poradzi - gotując i piekąc, barwnie rozprawiać o tym, co jest miłe dla podniebienia i żołądka.

Zobacz także Rączka Godo i Gotuje

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA