Śląska kuchnia

fot. Ryszard Stotko

Kuchnia na beztydziyń i od święta, czyli żur, wodzionka, kartoflonka, rolada, modro kapusta i kluski, to najbardziej znane przykłady z tradycyjnej śląskiej kuchni, ale jest ich o wiele więcej. Postaramy się opisać to śląskie menu wspólnie z Elżbietą Łabońską, autorką książek: Śląska kucharka doskonała, Kuchnia dobrej gospodyni i Śląskie parszczynie.

Remigiusz Rączka, kucharz, który nie tylko świetnie gotuje, ale po śląsku znakomicie godo, opowie o kulinarnych tradycjach w jego rodzinnym domu.



Co dziś znaczy być Ślązakiem/Ślązaczką?

To pytanie będzie towarzyszyło nam przez kilka dni w programie popołudniowym PR Katowice. Zadawaliśmy je na ulicy w reporterskich sondach. W rozmowach ze znanymi Ślązakami odniesiemy się do śląskości, która jest ogromnym kapitałem dobra odziedziczonym po przodkach. Być Ślązakiem… oznacza ponadto odpowiedź na pytania: co Ślązacy lubią, z czego są dumni, co jest dla nich ważne, czym mogą podzielić się z innymi? Będzie więc i o kulinariach czyli o kuchni na… beztydziyń i od święta, będzie o tym że mieć ptoka, to znaczy mieć hobby, ale również o tym, że… rodzina na Śląsku rzecz świynto. Opowiemy także o urodzinach, roczku i Abrahamie, o cyji, organkach i klawierze, czyli o biesiadowaniu.