Jagnięcina i baranina na wiele sposobów królować będzie w Ustroniu. Rozpoczynają się tu VIII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny organizowane przez Gromadę Górali na Śląsku Cieszyńskim.
— Poza wyłonieniem najlepszych kucharzy w przygotowaniu i podawaniu dań, celem imprezy jest promocja i prezentacja potraw z polskiej baraniny i jagnięciny oraz produktów tradycyjnych i regionalnych — powiedział nam Jan Sztefek, szef Rady Zbójeckiej Gromady Górali.
#audio2
Każda ze startujących ekip ma do przygotowania 6 porcji przekąski zimnej lub gorącej i 6 porcji dania głównego. Obowiązkowym będzie także użycie oscypka lub lub bryndzy. Festiwal rozpoczyna się o godzinie 10:00 przy Karczmie Góralskiej nad Wisłą. Będą tu także stoiska rękodzieła i rzemiosła, polsko-czesko-słowackiej grupy Gorolsko Swoboda, a przygrywać będą góralskie kapele.
Dziś Stacja Lato, przedpołudniowy program Radia Katowice, nadamjey ze studia plenerowego zainstalowanego w Ustroniu przy Karczmie Góralskiej.