13.10.2020
Ekspert radzi: Dzika kuchnia. Przepis na konfiturę.

Dzisiaj w Radiu Katowice wybierzemy się do naturalnej apteki.
Bowiem jesień to idealna pora na zbiory - nie tylko owoców i warzyw, które mamy w ogródkach, ale też dziko rosnących roślin z łąk i lasów. Kiedyś regularnie gościły na naszych stołach, dzisiaj są nieco zapomniane. Kilka takich dzikich specjałów przypomną Marta Dobrowolska i jej gość, dietoterapeutka Wiesława Rusin.
Jesień to czas przetworów i gromadzenia zapasów. Nie tylko tych znanych i popularnych. Jak i gdzie szukać dziko rosnących specjałów?
KONFITURA Z DZIKIEJ RÓŻY
Składniki:
- 1 kg owoców,
- 250g nierafinowanego cukru trzcinowego,
- 1,5 szklanki wody,
- opcjonalnie: skórka otarta z jednej cytryny i kilka łyżek soku.
Najpierw należy przygotować owoce: dokładnie umyć, usunąć szypułki, a następnie usunąć gorzkie nasiona. Można wydrążyć pestki przed gotowaniem (jest to proces dla cierpliwych) albo przetrzeć ugotowane już owoce przez metalowe sitko.
Owoce zalewamy wodą i gotujemy około 10-15 minut – do momentu, aż będą miękkie i można je będzie łatwo rozgnieść łyżką. Przegotowane owoce przecieramy przez sito, zostawiając wszystkie pestki i ewentualne twarde skórki.
W zależności od tego jakimi owocami dysponujemy, kiedy je zbieramy, ile mają wody itp. ilość gotowego musu będzie różna. Od niej należy uzależnić ilość cukru. Można przyjąć proporcje 4 części róży do 1 części cukru. Następnie doprawiamy mus skórką startą z cytryny i kilkoma łyżkami soku cytrynowego i ponownie gotujemy.
Wrzącą konfiturę przelewamy do wyparzonych słoików, natychmiast zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem.
Autor: M. Dobrowolska/ml/