W Wielką Sobotę święcone są pokarmy. W tym roku, po raz kolejny z powodu pandemii, święcenie wiąże się z ograniczeniami i restrykcjami.
W zdecydowanej większości parafii w województwie śląskim nie odbywa się tradycyjne wielkosobotnie święcenie pokarmów.
W kościołach diecezji sosnowieckiej jest to możliwe z uwzględnieniem reżimu sanitarnego. Sosnowiecki biskup Grzegorz Kaszak poprosił proboszczów, by przeprowadzili część święceń przed kościołem. Wierni proszeni są o noszenie masek i zachowywanie dystansu społecznego.
Pokarmów nie poświęcimy w tym roku w kościołach diecezji katowickiej oraz gliwickiej. Ich biskupi zachęcają wiernych, by sami błogosławili pokarmy w domach. W parafiach archidiecezji częstochowskiej święcenie pokarmów możliwe jest na świeżym powietrzu - mówi metropolita częstochowski abp Wacław Depo.
Choć w tym roku biskupi zachęcają, by pokarmy święcić w domach, nie oznacza to, że koszyk wielkanocny musi być mniej okazały niż zwykle.
Tradycyjna święconka to m.in jajko - symbol odradzającego się życia, baranek - symbol zwycięstwa życia nad śmiercią, chleb - ciało Chrystusa czy sól - symbol oczyszczenia. A co do koszyczka wielkanocnego wkładają najmłodsi mieszkańcy regionu sprawdzała reporterka Radia Katowice Agnieszka Loch:
Tradycja święcenia pokarmów w Wielką Sobotę istnieje w Polsce od XIII wieku. Wielka Sobota to dzień wyciszenia i skupienia w oczekiwaniu na zmartwychwstanie Chrystusa.
Autor: Agnieszka Loch, Zdzisław Makles/ml/