Lodówkę ustawiono w holu Miejskiej Biblioteki Publicznej w Bytomiu, by móc podzielić się jedzeniem z potrzebującymi.
Urządzenie jest ogólnodostępne i utrzymywane w należytej czystości. Każdy może włożyć jedzenie do środka i każdy, kto go potrzebuje, może je zabrać.
Żywność, którą można umieścić w lodówce społecznej musi spełniać określone warunki. Przede wszystkim musi to być świeże jedzenie, które nie przekroczyło ani terminu ważności do spożycia, ani przydatności do spożycia. Nie mogą to być też produkty napoczęte, a tym bardziej nadpsute, które posiadają wyraźne oznaki przeterminowania.
Zaleca się, by umieszczać w lodówce społecznej produkty w opakowaniach zamkniętych, natomiast samodzielnie przygotowane potrawy powinny być starannie opakowane i opisane.
Do lodówki nie wolno wkładać alkoholu i środków odurzających, surowych jaj i produktów na ich bazie, surowego mięsa i produktów z niego przyrządzanych, mrożonek i produktów wymagających głębokiego schłodzenia, żywności wymagającej warunków chłodniczych, która była poza lodówką dłużej niż 30 minut, jak również jedzenia, które miało kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowało się w kontenerach na odpady.
Autor: Piotr Pagieła/pm/