Rozpoczął się sezon na grzyby.
Zbieranie i jedzenie leśnych grzybów wiąże się jednak z ryzykiem. Wystarczy drobna pomyłka, aby doszło do niebezpiecznego zatrucia, o czym każdego roku przypominają lekarze i leśnicy. Cześć znalezionych okazów może być trująca. Substancje toksyczne mogą doprowadzić do poważnego uszkodzenia organów wewnętrznych, a nawet śmierci. Śląski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny Grzegorz Hudzik apeluje o rozsądek podczas grzybobrania.
Grzegorz Hudzik dodaje, że stało się zwyczajem, że grzyby można kupić przy drogach w pobliżu lasów. W takiej sytuacji bazujemy jedynie na wiedzy i doświadczeniu grzybiarzy.
Szef śląskiego Sanepidu zaleca, by pytać, czy sprzedawca taki certyfikat ma i czy możemy czuć się bezpiecznie. W chwili podejrzenia zatrucia, należy niezwłocznie wezwać pogotowie ratunkowe.
Autor: Łukasz Łaskawiec /rs/