10 listopada to Międzynarodowy Dzień Jeża.
Jeże są największymi ssakami owadożernymi w Polsce i są niezwykle pożyteczne, zwłaszcza w ogrodach czy na roli.
— Ich głównym składnikiem pokarmowym są szkodniki, z którymi walczą właściciele działek — mówi Tomasz Grimm z Zespołu Parków Krajobrazowych Województwa Śląskiego.
Przyrodnicy apelują, by nie dokarmiać jeży, co w ostatnim czasie stało się bardzo popularne.
Jesień to czas, kiedy jeże szykują się do zimowego snu, dlatego też można im pomóc tworząc kryjówki. Wystarczy usypać z suchych liści niewielki kopiec, czy też wstawić do ogrodu drewnianą skrzyknę, wypełnioną zarówno suchymi liśćmi, jak i gałązkami drzew.
W Polsce występują dwa gatunki jeży: jeż wschodni, którego spotkać można na terenie całego kraju, oraz jeż europejski, żerujący w województwie śląskim, Ziemi Lubuskiej oraz na Pomorzu Szczecińskim.
Autor: Gabriela Kaczyńska /rs/