Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć ryby w galarecie. Trudno o bardziej polskie i bardziej świąteczne danie. Dziś wraz z Paniami Janiną Barchańską i Reginą Król z Koła Gospodyń Wiejskich w Pielgrzymowicach podamy przepis na pysznego karpia w galarecie.
Potrzebujemy:
Filet z karpia, najlepiej jego brzuszna część wodę ocet przyprawę do ryb cukier sól ziele angielskie listek laurowy żelatynę
Jak zrobić?
To bardzo proste. Do gotującej się wody dodajemy przyprawę do ryb, sól, ziele i listek, odrobine octu do smaku i zagotowujemy, gdy zalewa jest już wrząca wrzucamy na kilka minut filet z karpia, chodzi o ty, by ryba się ugotowała, ale nie rozpadła. Po kilku minutach wyjmujemy rybę i kładziemy na półmisek. Do wywaru dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Całość studzimy i zalewamy rybę. Wcześniej można dodać na półmisek ugotowane ćwiartki jajka, posiekany koperek, paprykę czerwoną czy ugotowane marchewki. Po kilku godzinach nie zostaje nam nic innego tylko jeśśśśśśśśśśććććććććććććććć.
Smacznego.
PEPE
To audycja o rybach, ale nie tylko. Będzie także o ciekawych miejscach na południu naszego województwa, które warto odwiedzić, nie zabraknie zaproszeń na ważne, z punktu widzenia lokalnych społeczności wydarzenia, czasami pojawią się także przepisy na pyszne dania z ryb.
Krótko mówiąc... Ryby mają głos.