Grzybowa, barszcz albo rybna. Te zupy najczęściej pojawiają się w czasie wigilijnej kolacji. Dziś Piotr Pagieła spróbuje udowodnić, że ugotowanie zupy rybnej jest proste i że można ją zrobić z głów i kręgosłupów pozostałych po oprawieniu karpi.
Składniki:
Bułkę pokroić w drobną kostkę i przypiec na suchej patelni na grzanki. Z warzyw i przypraw ugotować wywar, dodać kawałki ryby i gotować przez 15 minut. Doprawić do smaku. Zupę odcedzić. Z wywaru zostawić marchewkę. Pokroić ją w drobną kostkę i wrzucić z powrotem do wywaru. Zabielić zupę mąką rozrobioną ze śmietaną. Doprawić do smaku. Podawać z wcześniej przygotowanymi grzankami. Sposób przygotowania można również zobaczyć w programie kulinarnym „Co gryzie Żabi Kraj..?”.
W grudniu i styczniu zachęcać będziemy do jedzenia ryb i owoców morza. Wraz z gośćmi mówić będziemy o wartościach odżywczych ryb i owoców morza, o tym, jak rozpoznać czy są one świeże i bez obaw można je spożywać. Będą przepisy na potrawy z ryb i owoców morza. Zaczynamy od potraw z karpia, ale nie zabraknie także muszli św. Jakuba czy muli. Zaprasza Piotr Pagieła.