15 sierpnia katolicy obchodzą święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny, zwane także Świętem Matki Boskiej Zielnej. W Polsce i innych krajach europejskich czci się Matkę Boską Wniebowziętą jako patronkę ziemi i jej bujnej roślinności. Dlatego zajmiemy się dzikimi roślinami, ich właściwościami leczniczymi, ale przede wszystkim zastosowaniem ich w kuchni. Powiemy też jak ekologicznie walczyć z parzącym barszczem, sprawdzimy dlaczego jest w tym roku tyle robaczywych grzybów, no i jak być eko w kuchni, nie tylko od święta.
Co tydzień, w każdy czwartek spotykamy się na naszym ekologicznym radiowym Wysypisku dźwięków, informacji i porad dotyczących życia w zgodzie z naturą, przyrodą, czystym powietrzem i ochroną środowiska. Nasza ekologicznie zakręcona dziennikarka Katarzyna Głuch razem z ekspertami z różnych dziedzin pokaże, a raczej pozwoli usłyszeć, jak sprawić, by nasze otoczenie było coraz czystsze, ładniejsze, bez niepotrzebnej chemii. Jak zapewnia – nie będzie truć.
Na Facebooku pojawią się zdjęcia prezentujące niektóre z omawianych tematów. Jesteśmy też na stronie internetowej WFOŚiGW w Katowicach.
Audycja jest dofinansowana z środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach. |
Za treści przedstawione w audycji dofinansowanej ze środków WFOŚiGW w Katowicach odpowiedzialność ponosi Redakcja.