Radio Katowice
Radio Katowice / Rączka Godo i Gotuje
Żur żeniaty
19.03.2014
10:45:00

Skład:

  • Boczek wędzony - 50 dag
  • Woda - 2 l
  • Zakwas żurowy - 0,5 l
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Cebula - 1 szt.
  • Ziemniaki - 1 kg
  • Sól, cukier, majeranek, pieprz

Wykonanie:

Z boczku odciąć części i wygotować go na wywar do zupy. Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w wywarze. Resztę boczku drobno pokroić i wytopić na skwarki, dodając pod koniec pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy ziemniaki będą miękkie wyjąć z wywaru boczek i pokroić go również w kostkę, po czym z powrotem wrzucić do wywaru. Następnie dodać skwarki z cebulą. Na koniec wlać zakwas żurowy, ciągle mieszając. Zagotować. Czosnek utrzeć z solą i również dodać do żuru. Przyprawić do smaku majerankiem, solą, cukrem i pieprzem.


 



Radio Katowice / Audycje / Rączka Godo i Gotuje
Rączka Godo i Gotuje
 
 
 
 

Jak mało kto, mistrz Rączka poradzi - gotując i piekąc, barwnie rozprawiać o tym, co jest miłe dla podniebienia i żołądka.

Zobacz także Rączka Godo i Gotuje

Autopromocja
Kontakt

Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach
Radio Katowice SPÓŁKA AKCYJNA w likwidacji
ul. Ligonia 29, 40-036 Katowice
tel. +48 32 2005 400, fax +48 32 2005 581
e-mail: sekretariat@radio.katowice.pl
NIP 634-00-20-312
konto: ING BSK SA O/Katowice
IBAN: PL 57 1050 1214 1000 0007 0006 0692
Kod BIC (Swift): INGBPLPW
Redaguje zespół: Redakcja Nowych Mediów
tel. +48 32 2005 525, +48 32 2005 487
e-mail: radio@radio.katowice.pl

Copyright © by Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Katowicach Radio Katowice SA